Geschiedenis

Werktuigencoöperatie “De Eendracht” werd opgericht in 1950.

Na de Tweede Wereldoorlog was overal gebrek aan. In vele Brabantse en Limburgse dorpen werden toen werktuigencoöperaties opgericht. Zo ook in Breugel.

Met 5 bestuursleden en 10 leden werd besloten om voor 5000 gulden krediet aan te vragen bij de boerenleenbank om machines aan te schaffen, die de leden nodig hadden.

In het eerste jaar werden aangekocht: een aardappelrooier, vorentrekker, handzaaimachine, een rugspuit, een vatspuit (veldspuit achter een paard door de wielen aangedreven), een zaaimachine, kunstmeststrooier en een maïsplanter. Later volgden vooral paardenmachines of machines die voor paarden en tractors gebruikt konden worden.

In 1970 zakte de Werktuigencoöperatie terug tot een dieptepunt. Het enige agendapunt tijdens die vergaderingen was het opheffen van de coöperatie of doorgaan en opnieuw investeren. Middels een stemronde werd er gekozen voor een investering. De aanschaf van de eerste mengmestverspreider was een feit. De coöperatie maakte vanaf die tijd een groeispurt.

Vandaag de dag is mest nog steeds heel belangrijk voor onze coöperatie. We hebben diverse tanks met sleufkouterbemesters of bouwlandbemesters, een tank met aangebouwde bouwland-injecteur en nog een gewone tank. Voor het overpompen en mixen van mest hebben wij een losse mestpomp met daarbij behorend een wagen met slangen. Daarnaast zijn in ons verstedelijkte gebied ook cultuurtechnische machines belangrijk geworden, zoals een houtversnipperaar, kilverbord en een klepelmaaier. Ook hebben we grondbewerkingsmachines en weidebouwmachines. Kijk voor alle machines onder het kopje ‘Machinepark’.